Bij Herberg Het Rechthuis
'Dokkum is een ding, weten Theun en Mike van Herberg Het Rechthuis in Rinsumageast . Hun gasten vinden in de rust van het dorp de ruimte om de stad te bezoeken, zoals ze ook graag naar de Wadden of overzee gaan. Logeer je hier dan wacht je een warm - en iétwat theatraal - welkom.’
Het woord 'herberg' staat niet voor niets voor Het Rechthuis. De term B&B heeft een beetje een stoffig 'bij oma op zolder' imago, vinden de mannen.
Mike: "Het is al lang niet meer zo dat je bij iemand in de huiskamer verblijft en in een extra slaapkamer wordt gestopt voor de nacht." Zelf spreken ze dan ook liever van een herberg. Theun: "Eigenlijk zijn we een klein hotel. Maar dan wel weer eentje waar mensen zich heel erg thuis kunnen voelen. Die ruimte geven we onze gasten ook. We zijn niet de hele tijd op de voorgrond. En als we er zijn, zijn we - hoe cliché ook - onszelf. Geen overhemden met
bedrijfslogo's bij ons."
Het rode schortje
“Alleen bij het ontbijt doe ik mijn rode schortje voor", vervolgt Theun. "Dan komt toch mijn theaterachtergrond om de hoek kijken." Het zorgt altijd voor lachende gezichten. "Voor kinderen maak ik het verblijf ook graag wat theatraal; een feestontbijt, knutselspullen op tafel. Is er iemand jarig? Dan hangen we de slingers op. Het kost ons niks extra en het wordt heel erg gewaardeerd." Die waardering zien ze terug in gemiddeld een 9,6 als beoordeling. Mike: "Mensen zijn toch op zoek naar iets wat ze niet ergens anders vinden. Wij proberen heel individueel naar iedereen te kijken om ze dat te kunnen bieden."
Volledige toewijding
Het wordt voor het stel alweer hun vijfde seizoen in de herberg. Om volledig op het gastheerschap te kunnen focussen zegde Mike er zijn baan bij gemeente Amsterdam voor op. Theun combineert het werk in de herberg met presentatieklussen en zijn werk als acteur. In januari zijn ze meestal dicht, voor wat groter onderhoud en om zelf op vakantie te kunnen. Of dat nog onbevangen kan? "Nee", klinkt het in koor. "Je gaat toch overal op letten als je ergens anders bent", zegt Theun. Mike: "We kunnen proeven uit welke supermarkt de jus d'orange komt." Theun doet er een schepje bovenop: "Aan de menukaart zien we bij welke groothandel wordt ingekocht." "Maar het inspireert ook heel erg", vindt Mike. "Je neemt toch altijd weer wat mee terug aan
ideeën."
Geschiedenis bijschrijven
Zo is Mike regelmatig bezig de inrichting wat te veranderen. Deze kenmerkt zich als "een
combinatie van kringloop en antiekveiling, van Leen Bakker en Ikea", aldus Theun. Schilderijen van Vermeer vormden de basis voor kleur en stijl in de kamers, want "het pand is gebouwd in de tijd dat hij leefde", legt Mike uit. Stukje bij beetje leerden ze de geschiedenis van het pand kennen. "Het is leuk om te zien hoe daar vanuit het dorp bij geholpen wordt", vertelt Mike. "Laatst liet een wat oudere mevrouw ons zien hoe de ruimtes vroeger verdeeld waren, toen zij hier veel kwam als klein meisje. Het deed me beseffen dat het 'eigenaar zijn'
ook maar iets op papier is. We zijn hier maar tijdelijk om een stukje geschiedenis bij te schrijven. We willen onze gasten vooral een leuke tijd geven hier. En het dorp weer een boost voor de komende 100 jaar."